espanolEl estudio tuvo como objetivo analizar los Tiempos Rectores en los procesos de alimentos y bebidas en hoteles de Cartagena. El tiempo rector es el maximo tiempo que un cliente, esta dispuesto a otorgar para recibir un servicio. La investigacion fue analitica con un enfoque mixto. La poblacion fueron (11) hoteles cuatro y cinco estrellas. Se aplico una escala de estimacion como instrumento de recoleccion de informacion dirigida a los lideres de los procesos mencionados. Los resultados obtenidos evidencian que los Tiempos Rectores permiten reordenar los subprocesos de alimentos/bebidas y convierte a este en recurso estrategico, que generaria ventajas competitivas EnglishThe objective of the study was to analyze the Guiding Times in the food and beverage processes in hotels in Cartagena. The guiding time is the maximum time that a client is willing to grant to receive a service. The research was analytical with a mixed approach. The population was made up of (11) four and five star hotels. An estimation scale was applied as an instrument for collecting information aimed at the leaders of the aforementioned processes. The results show that the Guiding Times allow reordering the food / beverage subprocesses and turns this into a strategic resource, which would generate competitive advantages.