espanolCualquier consumidor puede ser o convertirse en vulnerable debido a factores biologicos, o por experimentar cambios determinados por factores exogenos que lo ubiquen en desventaja en sus interacciones con el mercado. Una de esas condiciones especiales es la ingesta alimentaria, por ello la necesidad de una proteccion especial. Asi las cosas, este articulo se propuso un analisis normativo orientado a determinar las herramientas legales que permitan categorizar a los consumidores vulnerables del ambito alimentario, utilizando como recurso metodologico el derecho comparado, especificamente los conceptos de consumidor vulnerable y miembro medio de un grupo vulnerable de consumidores de la normatividad europea. EnglishAny consumer can be, or become, vulnerable due to of biological factors or by experimenting certain changes as a result of exogenous factors that place them in a disadvantaged position within their interactions with the market. One of these special conditions is food intake, hence the need for special protection. That being said, this article proposes a juridical analysis to determine legal devises that allow the categorization of vulnerable consumers in the food sector, using as a methodological resource a comparative analysis law, specifically regarding the concepts of vulnerable consumers and average member of a vulnerable group of consumers in the European Union regulations.