ImpactU Versión 3.11.2 Última actualización: Interfaz de Usuario: 16/10/2025 Base de Datos: 29/08/2025 Hecho en Colombia
The effect of three liquid bio-fertilizers in the production of lettuce (Lactuca sativa L.) and cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) Efecto de tres biofertilizantes líquidos en la producción de lechuga (Lactuca sativa L.) y repollo (Brassica oleracea L. var. capitata)
RESUMEN In modern agriculture, the use of agrochemicals has grown considerably, increasing production costs and causing serious problems for the environment. The use of bio-fertilizers is a viable alternative to improve the profitability of crops, particularly for agriculture on medium and small-sized farms with intensive production systems, such as vegetables. Given that bio-fertilizers can be produced on the farm and used successfully in crop production, this research focused on the effect of three bio-fertilizers on the production of lettuce and cabbage, biweekly applications were made with liquid fertilizers produced from the manure of cows (BFC), guinea pigs (BFGp) and pigs (BFPi) and compared to a commercial foliar fertilizer (CFF) and a control without an application. We observed the presence of Lactobacillus and Saccharomyces in the BFC and BFGp fertilizers and Bacillus in the BFPi fertilizer. The weight and head diameter and yield of lettuce and cabbage favored the bio-fertilizer applications compared to the control, but no statistical differences were found compared to the commercial foliar fertilizer (CFF). This behavior is attributed not only to the mineral content, but also to the presence of metabolite regulators of plant physiology, produced by the microbial action of the bio-fertilizers. En la agricultura moderna el uso de agroquimicos ha crecido ostensiblemente, incrementando los costos de produccion y causando problemas serios en el medio ambiente. El uso de biofertilizantes es una alternativa viable para mejorar la rentabilidad de los cultivos, particularmente en la agricultura de medianos y pequenos agricultores con sistemas intensivos de produccion, como las hortalizas. Teniendo en cuenta que los biofertilizantes pueden ser producidos en la misma finca y utilizados con exito en la produccion de cultivos, este trabajo se planteo con el objeto de estudiar el efecto de tres biofertilizantes sobre la produccion de lechuga y repollo; se hicieron aplicaciones quincenales de caldos preparados con estiercol de vaca (BFV), cuy (BFCu) y cerdo (BFCe) y se compararon con un fertilizante foliar comercial (FFC) y un testigo sin aplicacion. Se determino la presencia de Lactobacillus y Saccharomyces en los caldos BFV y BFCu y de Bacillus en el caldo BFCe. El peso y el diametro de cabeza y el rendimiento de lechuga y repollo fueron favorecidos por las aplicaciones de los biofertilizantes comparados con el testigo, pero sin diferencias estadisticas con FFC. Este comportamiento se atribuye no solo al contenido mineral, sino tambien a la presencia de metabolitos reguladores de la fisiologia vegetal, producidos por la accion microbial de los biofertilizantes.