RESUMEN Rosemary is an aromatic herb exported by Colombia. It is a perennial aromatic bush that can grow up to 2 m high. Its leaves are narrow, thin, shiny and strongly scented; the stems are woody and resinous, branched and slightly bitter. For harvesting, it should be cut manually, plant by plant, however product damage may occur during this process as the collector is pushing the branches to make the cut or when cut stems are placed in transport baskets. Tests were carried out on romero stalks to investigate the physical and rheological characteristics in order to make recommendations for harvest and post-harvest operations and to find design parameters for harvesting tools. The following rheological tests were performed: unidirectional compression, cutting, bending and tension of the bunches of stems, the manipulated structures. It was found that the compression forces that result in unrecoverable deformations are really small, approximately 2 N. The cutting force needed to fracture the bundle at the point of harvest is 30 to 50 N on average, depending on whether it is in the middle or at the base. The mechanical behavior of rosemary leaves corresponds to a viscoelastic, anisotropic and highly variable material. El romero es una hierba aromatica de importancia entre las exportadas por Colombia. Es un arbusto aromatico perenne, que puede crecer hasta 2 m de alto, de hojas delgadas estrechas de aspecto brillante, fuertemente perfumadas; los tallos son lenosos resinosos, ramificados y levemente amargos. Para su recoleccion el corte se realiza de forma manual y planta por planta; en la cosecha del romero el dano al producto se puede presentar cuando el recolector hace presion en algun brote para efectuar el corte, o cuando deposita los brotes (tallos) cortados en las canastillas de transporte. Se realizaron ensayos reologicos de compresion unidireccional, corte – flexion y traccion a los manojos de tallos que son las estructuras que se manipulan. Se realizaron ensayos a tallos de romero con el fin de investigar caracteristicas fisicas y reologicas y dar recomendaciones para las labores de cosecha y pos-cosecha asi como para encontrar parametros de diseno de herramientas de cosecha. Se encontro que las fuerzas de compresion que inician las deformaciones irrecuperables son muy bajas, 2 N aproximadamente. La fuerza de corte para fracturar un tallo en el sitio de cosecha es de 30 a 50 N en promedio, dependiendo de si es en la mitad o en su base. El comportamiento mecanico de los tallos de romero corresponde a un material viscoelastico, anisotropico y de muy alta variabilidad.