Horticultural crops include a wide range of commodities, such as fruits and vegetables, that are highly valuable for humanity. They are extensively grown worldwide, and their production can be described as an open and highly complex system affected by many factors, among which we can count weather, soil and cropping system, as well as the interaction between these factors. The aim of environmental physiology is to characterize the interaction between envi ronmental stress and crop response, in order to maximize both yield quantity and quality. This review presents the most recent findings about the effects of the main abiotic environmental factors (light, temperature, and water) on whole plant physiology of horticultural crops. Environmental stresses can cause morpho-anatomical, physiological and biochemical changes in crops, resulting in a strong profit reduction. A clear understanding of environmental factors and their interaction with physiological processes is extremely important for improving horticultural practices (irrigation, light management, mineral nutrition, greenhouse design, etc.), optimizing photosynthetic carbon assimilation and increasing fruit productivity and crop quality. In addition, the information obtained by ecophysio logical studies can be incorporated into breeding programs or agricultural zoning strategies. Los productos horticolas como frutas y vegetales son ampliamente cultivados, dado que incluyen un extenso abanico de alimentos de gran valor para la humanidad. Los sistemas horticolas son abiertos y altamente complejos, y se ven afectados por factores como el clima, el suelo y el sistema de produccion, asi como por la interaccion entre estos factores. Por lo anterior, la importancia de la fisiologia ambiental o ecofisiologia radica en que permite caracterizar la inte raccion entre los factores de estres ambiental y la respuesta de los cultivos, con el proposito de obtener una produccion exitosa. El objetivo de esta revision consiste en reunir los resultados de las inves tigaciones mas recientes acerca del efecto de los factores am bientales abioticos (luz, agua y temperatura) sobre la respuesta fisiologica de los cultivos horticolas. Los factores de estres ambiental pueden causar distintos cambios morfologicos, fisiologicos y bioquimi cos en los cultivos, determinando una considerable reduccion en su rendimiento. La comprension de la interaccion entre estos factores ambientales y procesos fisiologicos es im portante en el mejoramiento de las practicas horticolas (riego, manejo de la luz, nutricion mineral, diseno de infraestructuras, etc.), con el objetivo de optimizar la fotosintesis e incrementar la productividad de los cultivos. Adicionalmente, la informacion que se obtiene mediante la ecofisiologia es una herramienta util en los programas de mejoramiento genetico, o en estrategias de ordenacion del territorio agricola.