AbstractThe panela industry is one of the most important Agro Industries in Colombia, making it the largest percapita consumer and the second largest producer worldwide. The fuel used in this process is traditionally the sugarcane bagasse (SB) which is a byproduct of milling. However, due to the low efficiency of panela furnaces additional fuel is required such as wood, used rubber tires and coal. The fixed-bed furnaces inefficiency is mainly due to incomplete combustion of SB caused by the influence of process variables. Therefore, the aim of this work was to study the influence of particle size (PS) and moisture content (MC) over the combustion stages of SB in fixed-bed furnaces. A three-level factorial design was proposed for PS and MC of SB where the temperature and gas concentration were considered as response variables to evaluate the furnace performance. The results obtained in this work show that if the MC increases then the SB yield in the combustion is decreased. On the other hand, the increasing PS can counteract the effect of the MC of SB.Keywords: Sugarcane bagasse combustion, influence of particle size, influence of moisture, temperature profiles, concentrations profiles.Efecto del tamano de particular y la humedad sobre la combustion de bagazo de cana en un horno de lecho fijoResumenLa agroindustria panelera es una de las mas importantes en Colombia, convirtiendolo en el primer consumidor percapita y segundo productor a nivel mundial. El combustible utilizado en el proceso ha sido tradicionalmente el bagazo de cana (SB) subproducto de la molienda. Sin embargo, debido a las bajas eficiencias de los hornos paneleros se requiere de combustibles adicionales como lena, caucho de llanta y carbon. Gran parte de la ineficiencia de los hornos de lecho fijo se debe a una combustion incompleta del SB, ocasionada por la influencia de las variables del proceso. Por lo anterior, el objetivo de este trabajo fue estudiar la influencia de las variables tamano de particula (PS) y contenido de humedad (MC) sobre las etapas de combustion del SB en hornos de lecho fijo. Se planteo un diseno factorial de experimentos con tres niveles para el PS y el MC del SB, donde la temperatura y la concentracion del gas de combustion fueron consideradas como variables de respuesta para evaluar el desempeno del horno. Los resultados obtenidos muestran que el incremento del MC ocasiona una reduccion en el rendimiento de la combustion del SB. Por otra parte, el incremento en el PS puede contrarrestar el efecto del MC del SB.Palabras clave: combustion de bagazo de cana, influencia tamano de particula, influencia humedad, perfiles de temperatura, perfiles de concentracion.
Tópico:
Natural Products and Biological Research
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FuenteDOAJ (DOAJ: Directory of Open Access Journals)