Introduction: Worldwide, there is a high prevalence of overweight and obesity in children and young people, the etiology is multicausal and influences environmental, cultural and eating habits factors such as the consumption of sugary drinks and added sugar that promote excess weight and risk of chronic diseases. Objective: To identify the relationship between the amount ingested of sugary drinks (BA) and added sugar (AA) with the nutritional status of young people. Methods: Cross sectional study, carried out in 596 individuals, between 10 and 18 years, the evaluation of dietary intake was made through Reminder 24 hours (R24H), for each of the individuals was considered the Best Linear Predictor Insleegue (MPLI) of energy,% AMDR of the total CHOS (acceptable range of distribution of macronutrients) and of the simple CHOS; the nutritional status was classified according to Z score of the body mass index (BMI) and percentage of body fat (% GC). An association with the Spearman correlation, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis and a quantile regression model was determined. Results: Young people from medium-low socioeconomic status had higher AA consumption (p = <0.0001), young people with adequate nutritional status had higher AA (p = 0.011) and energy consumption (p = <0.0001 ) and those with excess nutritional status ingest a greater amount of BA (p = 0.025) and greater% of simple AMDR CHOS (p = 0.045). Conclusions: the development of overweight was not related to excessive energy intake, but to the consumption of sugary drinks and the contribution of simple carbohydra es to total energy.Introducción: A nivel mundial se reporta alta prevalencia de sobrepeso y obesidad en niños y jóvenes, la etiología es multicausal e influyen factores ambientales, culturales y hábitos alimentarios como es el consumo de bebidas azucaradas y azúcar añadido que promueven el exceso de peso y riesgo de enfermedades crónicas. Objetivo: Identificar la relación entre la cantidad ingerida de bebidas azucaradas (BA) y azúcar añadido (AA) con el estado nutricional de jóvenes. Métodos: estudio Cross sectional, realizado en 596 individuos, entre 10 y 18 años, la evaluación de ingesta dietética se realizó por medio de Recordatorio 24 horas (R24H), para cada uno de los individuos se consideró el Mejor Predictor Lineal Insesgado (MPLI) de la energía, %AMDR de los CHOS totales (Rango aceptable de distribución de macronutrientes) y de los CHOS simples; el estado nutricional se clasificó según puntaje Z del Índice de masa corporal (IMCz) y porcentaje de grasa corporal (%GC). Se determinó asociación con la correlación de Spearman, U de Mann-Whitney y Kruskal-Wallis y un modelo de regresión cuantílica. Resultados: Los jóvenes de estrato socioeconómico medio-bajo tuvieron mayor consumo de AA (p=<0,0001), los jóvenes con estado nutricional adecuado tuvieron mayor consumo de AA (p=0,011) y de energía (p=<0,0001) y aquellos con estado nutricional en exceso ingirieron mayor cantidad de BA (p=0,025) y mayor %AMDR CHOS simples (p=0,045). Conclusiones: el desarrollo del sobrepeso no estuvo relacionado con la ingesta excesiva de energía, sino con el consumo de bebidas azucaradas y el aporte de los carbohidratos simples a la energía total.