Corn is one of the most consumed cereal in the world; like most crops, the use of pesticides to control plagues is one of the main tools used durig its production.Because the presence of these compounds in food can endanger human health, the analysis of residual pesticide is an important aspect of food security.The objective of this work was to evaluate the extraction methodology QuEChERS in the analysis of seven pesticides (Dichlorvos, α-BHC, β-BHC, Diazinon, Disulfoton, Chlorpyrifos, Endosulfan I) into white corn grains variety Amylase.The procedure involved an initial extraction phase using 10.0 g of sample and 10.0 mL of acetonitrile (ACN), followed by a liquid-liquid partitioning favored by 4.0 g of magnesium and 1.0 g of NaCl.The clean-up process was performed by dispersive solid phase extraction (d-SPE) using 150.0 mg of MgSO4, 150.0 mg of PSA and 50.0 mg of C18 per milliliter of extract.Quantitative analysis was performed by gas chromatography (GC) coupled with mass spectrometry (MS) operating in SIM / SCAN mode.Adequate recoveries (between 74.4-117.7%)with coefficients of variation (CV) of less than 12% were obtained, the detection limits (LoD) ranged was from 3.4 to 9.8 μgL - QuEChERS Corn Pesticides extraction Gas chromatographyMass spectrometry 1 , and the quantification limits (LoQ) was between 8.8 to 29.7 μgL -1 .The method was used in corn samples collected in a crop in the Valle del Cauca, where the presence of Chlorpyrifos was detected, this pesticide is commonly applied to control pests such as Phyllophaga spp.and Spodoptera frugiperda.Evaluación del método QuEChERS con detección por CG-EM para la determinación de pesticidas en granos de maíz blanco ResumenPalabras claves El maíz es uno de los cereales de mayor consumo en el mundo; como la mayoría de cultivos, el uso de plaguicidas para combatir las plagas es una de las principales herramientas utilizadas durante su producción.Debido a que la presencia de éste tipo de compuestos en los alimentos puede perjudicar la salud humana, el análisis de la residualidad de plaguicidas es un aspecto relevante de seguridad alimentaria.El objetivo de éste trabajo consistió en la evaluación de la metodología extractiva QuEChERS en el análisis de siete plaguicidas (Diclorvos, α-BHC, β-BHC, Diazinón, Disulfotón, Clorpirifos, Endosulfán I) en granos de maíz blanco de la variedad Amylace.El procedimiento implicó una primera fase de extracción utilizando 10.0 g de muestra y 10.0 mL de acetonitrilo (ACN), seguido de un particionamiento líquido-líquido propiciado por 4.0 g de magnesio y 1.0 g de NaCl.El proceso de limpieza se llevó a cabo por el método de dispersión en fase sólida (d-SPE), utilizando 150.0 mg de MgSO4, 150 mg de PSA y 50.0 mg de C18/mL de extracto.El análisis cuantitativo se llevó a cabo por cromatografía de gases (CG) acoplada a espectrometría de masas (EM) operando en modo SIM/SCAN.Se obtuvo recuperaciones apropiadas (entre 74.4-117.7%)con coeficientes de variación (CV) inferiores al 12%, los límites de detección (LOD) variaron entre 3.4 a 9.8 μgL -1 , y los límites de cuantificación (LOC) entre 8.8 a 29.7 μgL -1 .El método se utilizó en muestras de maíz recolectados en un cultivo en el Valle del Cauca, en donde se detectó la presencia de Clorpirifos, éste plaguicida es comúnmente aplicado para combatir plagas como la Phyllophaga spp.y la Spodoptera frugiperda. QuEChERS
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Pesticide Residue Analysis and Safety
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FuenteJournal of Science with Technological Applications