RESUMEN The need to increase the yield and thus the income of farmers and provide food for the growing population requires the search for more efficient and innovative ways for growing, such as management by zones or site-specific practices. This knowledge improves the process of decision making in agricultural production for better crop management. The aim of this study was to determine zones of agricultural management based on corn yield and its relationship with some physical attributes in an Oxisol on the Eastern plains of Colombia. For this, the soil sampling was done in a regular grid whose sampling points were spaced every 70 m, in an area of 37 ha. The studied soil attributes were penetration resistance (PR), texture, total porosity (TP), macropores, mesopores, micropores, saturated hydraulic conductivity (KS), bulk density (BD), particle density (PD), soil water content (SW) and yield. The results were analyzed using descriptive statistics, geostatistics and multivariate techniques. From these results, management zones were defined. The soil physical attributes presented high variability in the different regions of the sampled area. The methods used for characterizing the management zones, allowed for identifying which area presented the best physical characteristics, an area that also showed the highest production of maize, similar in the different methods that were studied. La necesidad de aumentar el rendimiento y con ello los ingresos de los productores agropecuarios, asi como abastecer de alimentos a la creciente poblacion, obliga a la busqueda de practicas mas eficientes e innovadoras para cultivar, como el manejo por zonas o por sitio especifico. Estas practicas permiten mejorar el proceso de toma de decisiones en la produccion agricola, para una mejor gestion de los cultivos. El objetivo de este estudio fue determinar zonas de manejo agricola basadas en el rendimiento de maiz y su relacion con algunos atributos fisicos, en un Oxisol de la altillanura plana de Colombia. Para esto, el muestreo del suelo se realizo en una malla regular cuyos puntos de muestreos se encontraban distanciados cada 70 m, en un area de 37 ha. Los atributos del suelo estudiados fueron resistencia a la penetracion (PR), textura, porosidad total (TP), macroporos, mesoporos, microporos, conductividad hidraulica saturada (KS), densidad aparente (BD), densidad de particulas (PD), contenido de agua del suelo (SW) y la produccion del cultivo. Los resultados fueron analizados mediante estadistica descriptiva, geoestadistica y tecnicas multivariadas. A partir de estos resultados se definieron zonas de manejo. Los atributos fisicos del suelo presentaron alta variabilidad en diferentes sectores del lote muestreado. Los metodos empleados para la caracterizacion de las zonas de manejo, permitieron identificar cual es la zona que presento las mejores caracteristicas fisicas, zona que tambien presento la mayor produccion de maiz, similar en los diferentes metodos estudiados.