The one-step coprecipitation method is used to obtain magnetic nanoparticles controlling the pH (10 and 12), and casein surfactant (CS) concentrations (1 % and 3 % (m/m)). CS has not been used so far for stabilizing magnetic iron oxide ferrofluids. The magnetic nanoparticles have a magnetite core with maghemite in surface, and a shell of polymer. The transmission electron images confirm the crystallinity, particle size distribution in the range of 5-10 nm, and the spinel structure of the nanoparticles. Mossbauer results at 80 K showed line shapes dominated by magnetic relaxation effects with sextets and combinations of sextets and doublets. The interactions of the surfactant with the nanoparticle surface are strong showing at least two surfactant layers. The magnetic behavior was evaluated by moment versus temperature and magnetic field measurements. The nanoparticles showed superparamagnetic behavior at room temperature and blocked (irreversible) behavior at 5 K. The saturation magnetization presented lower values than reported bulk systems due to the presence of a large layer of maghemite. The FC/ZFC magnetization vs. temperature curves confirmed the superparamagnetic nature of the iron oxide particles and the strong interactions for pH 12 samples and weak interactions for pH 10 samples. The particle growth was dominated by the surface properties of the nanoparticles. Resumen: Se usa el metodo de coprecipitacion para obtener nanoparticulas magneticas controlando el pH (10 y 12) y la concentracion del caseinato de sodio (CS) (1 % y 3 %(m/m)). CS no se ha utilizado hasta el momento para estabilizar ferrofluidos magneticos. Las particulas muestran un nucleo de magnetita, una capa de maghemita sobre el mismo, y otra capa exterior de la proteina. La microscopia electronica de transmision muestra particulas cristalinas, una distribu- cion de tamanos entre 5-10 nm, y la estructura de espinela. Los resultados Mossbauer a 80 K muestran formas de linea dominadas por efectos de relajacion magnetica. La interaccion de la proteina con la superficie de las nanoparticulas es fuerte y muestra varias capas de proteina. El comportamiento magnetico se evaluo mediante medidas termomagneticas y de momento versus campo magnetico. Estas revelaron un sistema superparamagnetico a 300 K y bloqueado a 5 K. La magnetizacion de saturacion mostro valores menores que en el volumen posiblemete debido a la presencia de la maghemita. Las medidas termomagneticas confirmaron el superparamagnetismo y mostraron que las muestras obtenidas a pH 12 presentan interacciones fuertes mientras que las de pH 10 muestran interacciones debiles. El crecimiento de las particulas fue dominado por las propiedades superficiales de las particulas.